top of page

Metta Psikoterapi bünyesinde yer alan uzman klinik psikologlar, Türk Psikologlar Derneği’nin akredite ettiği üniversitelerde Psikoloji lisans eğitimlerini tamamlamış, yüksek lisans mezunu, ya çalıştıkları psikoterapi ekolünün eğitimini ve süpervizyon sürecini ya da uzmanlık alanlarında doktora eğitimini tamamlamış, uzmanlık alanlarında en az 5 yıl tecrübeye sahip (En az 2000 saat psikoterapi ve gerekli süpervizyon saatlerini tamamlamış) profesyonellerdir.

  • Sınırlar
    Metta Psikoterapi uzmanları mesleki çalışma ve etik sınırlarını gözeterek, yalnızca uzmanı olduğu alanlarda, eğitimini ve süpervizyon sürecini tamamladığı psikoterapi ekolleri ve teknikleri ile çalışmalarını yürütür. Bu bağlamda psikolojik danışmanlık ve psikoterapi süreçlerinde tanı ve tedavi gerektiren durumlar söz konusu olduğunda klinik psikolog, danışanı bir Psikiyatri uzmanına yönlendirir. Psikiyatrist tarafından yönlendirmesi yapılan kişilerle çalışırken ise, psikoterapi süreci yönlendiren hekim ile işbirliği içinde birlikte yürütülür. Aynı zamanda uzmanın, kendi çalışma alanında olmayan durumlar ile karşılaşması halinde ise, başlanılan psikoterapi süreci sonlandırılır ve danışanın ihtiyacı olan desteği ve tedaviyi alabileceği uzman ve kurumlara yönlendirmesi yapılır.
  • Bilimsellik
    Birey, çift ve ailelerle gerçekleştirilen tüm psikoterapi uygulamalarında rastlantısal sonuçların hedeflendiği her tür ekol, müdahale ve tekniklerden kaçınılır. Metta Psikoterapi’de bilimsel dayanağı bulunan ve kanıta dayalı olan psikoterapi yaklaşımları kullanılır.
  • Gizlilik
    Metta Psikoterapi’de, mahremiyetin gözetilmesi temel prensiptir. Psikolojik danışmanlık ve psikoterapi süreçlerinde danışanın paylaştığı bilgiler gizlilik ilkesi gereği korunur, danışanın sözlü ve yazılı izni olmadan üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Gizlilik ilkesinin ihlal edilebileceği, Amerikan Psikiyatri Birliği ve Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği tarafından belirlenen, belli durumlar bulunmaktadır. Eğer danışanın kendine zarar verme riski bulunuyorsa ve bu bilgiyi paylaştıysa ya da danışanın bir başkasına zarar verme riski bulunuyorsa bu durumda danışanın güvenliğini korumak amacıyla, uzman gizlilik ilkesini gözetmeyebilir. Buna ek olarak, reşit olmayan birine karşı gerçekleşen istismar ve şiddet gibi suçlarda da uzmanın bildirimde bulunma yükümlülüğü bulunmaktadır. Metta Akademi kapsamında gerçekleştirilen uygulama ve araştırmalarda, danışanın bilgilerinin kullanılması durumunda, kendisine önceden bilgi verilir, sözlü ve yazılı onayı çalışma öncesinde alınır. Bunun yanı sıra, Metta Akademi, onayların alınmasının ardından da, araştırma kapsamında danışanın kimliğine dair tüm bilgiler, gizli tutulmakla yükümlüdür.
  • Mesleki Etik ve Sorumluluklar
    Psikoterapi, Akademi ve Kurumsal çatıları altında yürütülen tüm çalışmalarda Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği esas alınır ve verilen hizmetlerde TPD Etik Yönetmeliği’ne uygun şekilde psikoterapi, eğitim ve araştırma çalışmaları yürütülür. Metta Psikoterapi bünyesinde yürütülen tüm çalışmalar Türk Psikologlar Derneği tarafından belirlenmiş olan meslek tanımı, eğitim durumu, görev, yetki ve sorumluluk alanları açısından “Sağlık Meslek Yasası” kapsamına uygun olacak şekilde yapılandırılmış ve sınırlandırılmıştır. Metta Psikoterapi’de hizmet veren Klinik Psikologlar, 1219 sayılı kanun (26 Nisan 2011, 27916 Sayılı Resmi Gazete) ile düzenlenen “Klinik Psikolog” tanımına uygun olarak bu ünvanı kullanmaktadırlar ve “Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik”te (22 Mayıs 2014, 29007 Sayılı Resmi Gazete) belirtilen “Klinik Psikolog Görev ve Sorumlulukları” dahilinde hizmet vermektedirler.
  • İlgili Yönetmelikte Belirtildiği Şekilde, Kurumumuzda Görev Alan Klinik Psikologların Görev, Yetki Sınırları ve Sorumlulukları"
    a) Uluslararası Hastalık Sınırlandırma (ICD-10) listesinde F00 ile F99 kodları arasında yer alan hastalıklarda ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak, hastalara eğitimini aldığı terapi ve psikolojik destek hizmetlerini verir. b) Gözlem ve görüşme teknikleri kullanır; eğitimini almış olmak kaydı ile zeka, kişilik, gelişim, nöropsikolojik testler, ilgi, tutum ve uyum envanterleri gibi araçları uygular ve yorumlar. c) Kullandığı ölçme, değerlendirme yöntemlerinin psikometrik özelliklerine, verdiği psikolojik hizmetlerin ya da eğitim programlarının etkinliğinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar/araştırmalar yapar. d) Eğitimini almış olduğu alanlarda hastalara, hasta yakınlarına, ekipteki tüm elemanlara insan ve davranışları hakkında kuramsal ve uygulamalı eğitimler verir. e) Psikolojik değerlendirme ile hastalık olarak tanımlanmayan ve Ek-1/A de yer alan durumlarda eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar. f) Gerekli durumlarda bireyler ya da aileleri için krize müdahale, travma ve afetlerde bireysel/grup psikolojik yardım ya da eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar ve/veya yapılmasını önerir.
  • İlgili Yasa ve Yönetmeliklere Dair Yayınlar ve Raporlar
    Yukarıda bahsi geçen yasa ve yönetmeliklere dair detaylı bilgi Türk Psikologlar Derneği ve Resmi Gazete internet sitelerinde bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için: https://www.psikolog.org.tr/tr/files/folder/etik-yonetmeligi-x389.pdf https://www.psikolog.org.tr/ozluk-haklari/Tanimlar-Komisyonu-Raporu-2011.pdf http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/04/20110426-1.htm http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140522-14-1.pdf
bottom of page